Blog

Dit wilde je altijd al weten over kruiden…

Leuk hoor al die kruiden, maar euhm… Waarvoor kun je ze nou allemaal gebruiken en bij welke gerechten passen ze het beste? Foodblogger Lucie legt het graag uit.

Ik droom ervan. Een super grote, eigen moestuin… Zodat ik al mijn favoriete kruiden binnen handbereik heb. Ik zie het al helemaal voor me. Eentje met wandelpaden en omringd door bloemenstruiken. Een muziekje op de achtergrond. Zonnetje erbij. En dan gezellig planten en plukken. Lijkt me heerlijk! Maar goed…. Mijn fantasie even terzijde. Terug naar de kern van dit verhaal. Met kruiden in overvloed is het handig om te weten welke smaakmaker je voor welk gerecht kunt gebruiken. Ik ga je vertellen hoe dit zit.

“Wees eigenwijs als het gaat om koken.”

Het is fijn om bepaalde richtlijnen te hebben voor je kruidenkeuze. Maar vergeet niet(!) dat je lekker eigenwijs mag zijn als het gaat om koken. Kies voor waar jíj zin in hebt en maak combinaties waarvan jíj denkt dat het een goed idee is. Pak er af en toe mijn lijstje bij om te kijken of het nog allemaal goed gaat, en je zult nooit – maar dan ook nooit – de plank misslaan.

Basilicum – pittig 
Pastagerechten, gehakt, tomaten, eieren, pesto, paddestoelen

Bieslook – zacht 
Eiergerechten, soepen, mayonaise, roomkaas- of boter

Dille – zacht 
Visgerechten, schaal- en schelpdieren, witte sauzen, augurk

Dragon – pittig 
Vis- en kipgerechten, groenten, witte sauzen, ragout

Koriander – kruidig
Thaise curry’s, groentegerechten met bijvoorbeeld bloemkool en rode biet, vruchten als mango, Oosterse salades, yoghurtsausjes, guacamoledip

Peterselie – zacht 
Sauzen, visgerechten, boter, eieren, aardappelen, salades, pasta- en groenteschotels

Munt – pittig 
Barbequegerechten, lamsvlees, cockails, ijs- en chocoloadedesserts

Oregano – pittig 
Chili con carne, Italiaanse gerechten, aardappelen, varkensvlees, kip, aubergine, paprika

Rozemarijn – zacht 
Rund-, lams-, kalfs- en varkensvlees, konijn, gans, eend, kip, bruine sauzen

Salie – zacht
Vullingen, vettige vis, kazen, soepen, koude drankjes

Tijm – pittig
Wildgerechten, courgette, aardappelfrietjes uit de oven, quiches, paté

Laurier – pittig
Stamppotten, stoofschotels, gestoomde vis, marinades, bouillon

Veel kookplezier!

 

Toon reacties ()
| Geschreven op 21 april 2016

Reageren

bericht delen
Fatma Auteur:
Fatma
bekijk ook
#trending